Att bo i bostadsrätt - Boendeformen bostadsrätt och dess för och nackdelar

En bostadsrätt är en upplåtelseform av bostad. Detta innebär att nyttjanderätten av lägenheten, alltså användandet av den, lämnas över under en viss period. Medlemmar i en bostadsförening äger en andel i föreningen, vilket motsvarar en lägenhet. Rätten att använda denna bostad motsvaras av en avgift som betalas varje månad.

Fördelar med att bo i en bostadsrätt

En bostadsrätt ägs egentligen inte av dig, men i stort sett är det nästan som det. Det finns relativt mycket fria tyglar när det kommer till vad du får göra med en bostadsrätt. Detta, tillsammans med andra faktorer, gör att det finns fördelar med att bo i en bostadsrätt.

  • När du köper en bostadsrätt gör du en investering i ditt eget boende.
  • Det kan vara billigare att köpa en bostadsrätt där marknadshyrorna är höga.
  • Du får i princip inreda bostadsrätten hur du vill och göra småförändringar, som ommålning.
  • Större renoveringar behöver godkännande från föreningen. Det brukar däremot inte vara några problem då du bekostar renoveringen och att resultatet ofta leder till ökat värde på bostadsrätten.
  • Genom rätt investeringar i bostadsrätten kan du öka värdet på den. På så sätt kan du få tillbaka mer pengar när du säljer den än vad du köpte den för.


Bostadsrätt är inte äganderätt

Trots att det kan kännas som att du äger bostadsrätten själv, är det en förening som äger den. Det finns därför vissa regleringar. Dessa finns del i gällande lagstiftning men kompletteras också med föreningens stadgar och ordningsregler. Bland annat måste du ha ett godkännande från bostadsrättsföreningen innan du gör större förändringar i lägenheten. Ibland kan de inte bli godkända, trots att det är du som betalar för dessa. Så på grund av föreningens stora inflytande är det bra att ha koll på hur en bostadsrättsförening fungerar och hur just den förening du ska flytta in i ser ut. 

Vad som gäller för Brf Lyngsåsa 13 hittar du här.

Stora delar av bostadsrätten är innehavarens ansvar

Ansvarsområdena för bostadsrätter är många. Nästan allt i en bostadsrätt är bostadsrättsinnehavarens ansvar. Allt som finns och syns inne inuti bostaden är ditt ansvar, medan allt utanför är föreningens ansvar. Om något inuti bostadsrätten går sönder är det ditt ansvar. Detta till skillnad från hyresrätter där en hyresvärd kommer för att hjälpa. Se därför till att inget är på väg att gå sönder, eller redan har gjort det, i och med att du köper en bostadsrätt i befintligt skick.

Tips! Var varsam om din bostadsrätt i och med att du är ansvarig för i princip allt.

Bostadsrättsföreningen har en stor roll

För att få bo i en bostadsrätt måste du betala en månadsavgift till bostadsrättsföreningen. Detta för att täcka kostnader för driften av husen. Föreningen beslutar tillsammans om kostnader. Vad som innefattar kostnader kan exempelvis vara snöröjning eller reparationer av fastigheten. Vid större förändringar av fastigheterna är det föreningen som tar beslutet om att eventuellt höja hyror för att finansiera kostnaderna.

För att sänka avgifterna kan det vara bestämt av föreningen att du kanske behöver städa trapphuset vissa veckor eller utföra andra arbeten. Beslut fattas ofta med alla medlemmar inkluderade. Där har du som bostadsrättsinnehavare rätt att medverka på medlemsmöten, för att lägga din röst.

Vid köp av bostadsrätter ingår ofta elavtal, avtal för kabel-tv och internet, som bostadsrättsföreningen förhandlat fram för att sänka priserna. Om de ingår vid köpet betalar du dessa inkluderat i månadsavgiften. De kan även betalas separat, om du skulle vilja välja ett annat alternativ än vad föreningen förhandlat fram.

Andrahandsuthyrning kräver godkännande

Om du lämnar över nyttjanderätten av din bostadsrätt under en viss period sker en andrahandsuthyrning av bostadsrätt. Detta kan du göra om du tillfälligt vill flytta ut, men inte sälja bostadsrätten. Om du vill hyra ut din bostadsrätt i andrahand måste du få ett godkännande av bostadsrättsföreningen. Det är däremot enklare att hyra ut en bostadsrätt jämfört med en hyresrätt, i och med lagen kring uthyrning av privatbostad.